İnsanların yaşam beklentisi artarken, kadın ve erkek arasındaki yaşam beklentisi farkının azaldığı ortaya çıktı.
Dünyanın birçok ülkesinde insanlar daha uzun yaşıyor ama bunun bir düzeni var mı? Bu soru bir grup demograf tarafından soruldu ve cevabın ‘evet’ olduğu ortaya çıktı. Bu noktaya nasıl gelindiği konusunda bazı farklılıklar olsa da ortalama yaşam süresi artıyor ve kadın ile erkek arasındaki yaşam beklentisi farkı azalıyor.
Kaynak:https://www.iflscience.com/humans-are…
İspanya’daki Universidad de Alcalá’dan David Atance ve meslektaşlarının bulmaya çalıştığı şey, yaşam süresini veya ölüm oranını etkileyen faktörler açısından ülkeler arasında farklılıklar olup olmadığıydı. Eğer öyleyse, aynı zamanda bu farklılıkların güçlenip güçlenmediğini veya kalıpların gerçekten yakınsayıp yakınlaşmadığını da belirlemek istediler.
Sonuçlar, 1990 ve 2010 yıllarında ülkelerin ölüm/uzun yaşam göstergelerine göre kıtaları andıran beş farklı kümede kümelenebileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar bunu savaş veya istikrarsız sosyoekonomik ve politik koşullar gibi faktörlere bağlasa da, ülkeler bazen bu on yıllık dönemde kümelenmeleri değiştirdi.
Ekip ayrıca ülke kümeleri arasındaki yaşam süresi eşitsizliklerinde de bir azalma buldu; bu da genel yaşam süresi kalıplarının birbirine yakınlaştığını gösteriyor.
Ancak araştırmacılar, iddiaların geçmiş eğilimlere dayanması nedeniyle uzun ömürlülüğün evriminde ne olacağının kesin olarak söylenemeyeceğini kabul ediyor.
Araştırmacılar, bulgularını açıklayan makalede, “Bu gelecekteki analiz, 2023 varsayımlarımızın doğruluğunu değerlendirmemize olanak tanıyacak” diye yazıyor.
Tahminler doğruysa mevcut çalışmanın bulgularıyla tutarlıdır; Asırlık Amerikalıların sayısı önümüzdeki 30 yıl içinde dört katına çıkacak.