Dünyanın en derinlerine inme yolculuğunda 60 yılın ardından tarihi başarı
Başlangıçta hayatın kökenine dair ipuçları toplamak için yola çıkan, ‘Uluslararası Okyanus Keşif Programı’Araştırma ekibi, Kuzey Atlantik okyanus tabanının yaklaşık bir mil altında, JOIDES Çözünürlük’adlı bir sondaj gemisiyle işe başladı.
Çalışma kapsamında ilk kez Dünya’nın bu kadar derin bir kısmından manto parçacıklarına ulaşıldı.
https://twitter.com/USATODAY/status/1666228541019631623
JODIES Resolution’ın internet sitesinde çalışmayla ilgili şu ifadelere yer verildi:
Çalışmayı yürüten ekip mantoyu delip en derin dalış rekorunu kırmasa da, 1267 metre derinlikten manto kayasıyeni bir rekor kır.
Araştırma gemisinde bulunan Cardiff Üniversitesi petrologu Johan Lissenberg, Science Magazine’e örneklerin okyanus kabuğunun bileşiminin üst mantodan nasıl farklı olduğuna dair kanıt sağlayabileceğini söyledi.
Lissenberg, yaptığı açıklamada “Mantonun derinliklerinden toplanan kayalar, dünya kütlesinin küresel bileşimi hakkında daha iyi tahminler sağlayabilir. Bu kütleler, magmanın nasıl eridiğini, aktığını ve ayrıştığını daha iyi anlamaya yardımcı olacaktır.”söz konusu.
‘ Proje kara delik1961 yılında projemantoya ulaşmak için yapılan birkaç başarısız girişimin ilkiydi.
1 Mayıs’ta sondaj gemisi U1601C olarak bilinen deliği delmeye başladı ve bunun sonucunda 1 kilometreden fazla derinlikte rekor miktarda manto kayası toplandı.
“Dünyanın Ateş Topu”: Mantle
Manto, yer kabuğunun ve çekirdeğin ortasında yer alan ve derinliği ile değişen bir sıcaklığa sahip bir yer tabakasıdır.
Mantonun “Dünyanın Ateş Küresi” ve “pirosfer” olarak da bilinen üst kısmı yüksek sıcaklık ve basınç nedeniyle plastiğe benzer gösteriyor. Alt kısımlar sıvı haldedir. Bu nedenle mantoda her zaman yükselme ve alçalma hareketleri görülür.
manto tabakasının ütüVe magnezyumÇok zengin olduğu biliniyor.